In een innovatieve stap om nieuwe medewerkers voor te bereiden, heeft het Cyber Command van de ADIV een ‘op maat gemaakt’ trainingsprogramma geïntroduceerd om zijn nieuwe leden voor te bereiden op hun respectievelijke teams. Op het programma: een overzicht cybertechnieken, maar ook een War Game. M., sinds augustus 2024 hoofd van de afdeling Cyber Sigint Missions Center, ziet dit spel als een manier om nieuwe analisten te laten begrijpen welk praktisch denkvermogen nodig is voor inlichtingenoperaties. Hij benadrukt dat de War Game de besluitvormingsuitdagingen simuleert die analisten tegenkomen.
Het spel, dat veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog nabootst, zoals de Slag om Bastogne, laat deelnemers optreden als commandanten en pelotonsleiders. Deze rollen weerspiegelen de operationele structuur van de inlichtingencentra binnen het de afdeling. Elk centrum heeft een chef die beslist welke “wapensystemen”, zoals dataverzameltools die worden ingezet. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor het identificeren en verwerken van relevante informatie. Afhankelijk van het scenario in het spel, moeten bepaalde objectieven gehaald worden, zoals een bepaald dorp bezitten of vijandelijke troepen elimineren. Het spel helpt nieuwe medewerkers om strategische en tactische overwegingen te balanceren, ook in voortdurend veranderende omgeving. Deze mindset is cruciaal voor het uitvoeren van inlichtingenoperaties waar oorspronkelijke plannen voortdurend moeten worden aangepast door onverwachte omstandigheden.
M. vertelt over een van de grootste voordelen van de War Game: “Het spel maakt heel snel duidelijk of nieuwe analisten beschikken over de benodigde creativiteit en proactiviteit. In het inlichtingenwerk is het vaak nodig om buiten de geplande paden te denken om waardevolle informatie te verzamelen. De wereld van de externe inlichtingendiensten biedt veel mogelijkheden, maar alleen de meest creatieve geesten kunnen die effectief benutten.”
Ook teamvorming is een belangrijk aspect van het spel. De nieuwe analisten kunnen makkelijker integreren met ervaren teamleden. Door deze gedeelde ervaring ontstaat er samenwerking en wordt vroegtijdig duidelijk welke speciale vaardigheden of talenten de nieuwe medewerkers in huis hebben, zoals kennis van specifieke talen of een bepaalde
expertise in een regio/onderwerp, die essentieel kunnen zijn voor internationale missies.
Hoewel de War Game vooral wordt gebruikt tijdens de introductie, is M. van plan om de regels in de toekomst aan te passen om de operationele realiteit van het de dienst nog beter te weerspiegelen.
Al met al is de War Game meer dan alleen een simulatie: het is een hulpmiddel dat de operationele mindset en flexibiliteit ontwikkelt die essentieel zijn voor succes in de dynamische en veeleisende wereld van inlichtingen.