De Wet die Ons Reguleert

QUAERO ET TEGO

We hechten veel belang aan het respecteren van de waarden waar ons bedrijf voor staat.

Een specifiek wettelijk kader

We hechten veel belang aan het respecteren van de waarden van onze maatschappij. Om het juiste evenwicht te garanderen tussen de vereisten van nationale veiligheid en die van een democratische rechtsstaat, zijn al onze missies onderworpen aan specifieke voorwaarden, ophaalmethodes en wettelijke controle. Deze zijn meer specifiek beschreven in de Organieke Wet van 30 november 1998 tot regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Dit wettelijke kader bepaalt de grenzen waarbinnen de operaties van de ADIV kunnen plaatsvinden en zijn controleorganen. Het zorgt ervoor dat individuele rechten en vrijheden worden gerespecteerd, evenals de democratische principes die ons land beheersen.

Als agenten van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden we in het kader van onze missies soms opgeroepen om te infiltreren, zowel in de echte als in de virtuele wereld. We zijn de ogen en oren van onze natie, zoeken uit wat onze tegenstanders geheim willen houden en treden op waar ze hun toevlucht zoeken, meestal in de schaduw en met maximale discretie.

Permanente controle

Onze missies worden uitgevoerd onder zeer strikte voorwaarden, maar er is altijd een restrisico om (onbedoeld) illegaal te handelen. Door de opkomst van nieuwe bedreigingen en de toegang tot technologieën wordt dit bovendien steeds moeilijker. Daarom wordt onafhankelijk toezicht op de dagelijkse acties van de ADIV gegarandeerd, voor, tijdens en na hun uitvoering, door het Vast Comité voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en de Administratieve Commissie die verantwoordelijk is voor het toezicht op specifieke en uitzonderlijke methoden van gegevensverzameling door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Het Permanent Comité I is verantwoordelijk voor het toezicht op de activiteiten en de werking van de Staatsveiligheid en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dit toezicht heeft zowel betrekking op de legitimiteit van de inlichtingendiensten (naleving van de relevante wetten) als op hun doeltreffendheid en coördinatie (onderlinge afstemming van hun operaties).
Parlementaire commissies en het parlement kunnen niet alleen ministers om uitleg vragen en/of specifieke vragen stellen tijdens hun respectieve zittingen, maar kunnen ook verzoeken om een of meer leden van een inlichtingen- en veiligheidsdienst op te roepen.
Hoewel vragen en het oproepen van een persoon ook een integraal onderdeel zijn van democratische controle, is het om redenen van
classificatie van de inhoud van de antwoorden, kan een verzoek worden ingediend om de vergadering met gesloten deuren te houden.