A6K-E6K, de bedrijvenincubator die gespecialiseerd is in de wereld van digitale technologie, deed woensdag de deuren open in Charleroi. Tal van private en publieke partners uit de industrie, start-ups, onderzoek en innovatie waren aanwezig. Het Cyber Command was natuurlijk vertegenwoordigd, met specialisten van DG HR en de ADIV, aangezien het op 16 april van dit jaar de Cyber Defense Factory op zijn terrein opende. We spraken met Abd-Samad Habbachi, hoofd van A6K-E6K, over deze samenwerking.
In het kader van uw opendeurdag deed u een grote oproep in de pers voor sollicitanten, voornamelijk voor mensen die niet gekwalificeerd zijn. Had u net zoveel succes als u had gehoopt?
“Het is heel aanmoedigend, ook al is het pas het begin van de middag. Maar tot nu toe overtreffen de resultaten onze verwachtingen. We waren verrast door het aantal inschrijvingen: er waren bijna 1000 inschrijvingen en 200 ingenieurs die bedrijven wilden ontmoeten. Vandaag leggen we de nadruk op opleiding, omdat we ervan overtuigd zijn dat deze cursussen, die vaak vrij kort zijn, mensen op weg naar ontwikkeling in staat stellen om hun weg naar werk te vinden”.
Wat is het profiel van de huidige bezoeker?
“We zijn erg verrast door de diversiteit van de profielen. We hebben jongeren tussen de 16 en 18 jaar, maar ook rijpere mensen, soms bijna 60, die nieuwe vaardigheden willen opdoen”.
Wat voor soort kandidaat zoekt u?
“De enige eigenschappen die we vragen zijn motivatie en gedrevenheid. Zolang de persoon zelf op zoek is naar een oplossing, is dat het profiel dat we zoeken. Het klopt dat we een voorkeur hebben voor vrouwen om hun ondervertegenwoordiging op het gebied van technologie te compenseren. Affiniteit hebben met digitale technologie – ik zeg vaak ’technofiel’ – is natuurlijk een voordeel. Maar we hebben geen vooroordelen, integendeel, we willen vooroordelen over deze wereld doorbreken.
Welke rol speelt het Cyber Command in jullie ecosysteem?
“Voor ons is de positie van het Cyber Command extreem belangrijk op drie niveaus. Het eerste is onze gedeelde visie, namelijk burgers ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling door hun vaardigheden te verbeteren. Dit is de E6K-dimensie, waarin het Cyber Command zeer actief is. Er zijn een aantal fantastische voorbeelden met het CPAS en BeCode, en daar zijn we erg blij mee. Het tweede niveau is aantonen dat publiek-private partnerschappen werken. Ons begrip van Defensie en het Cyber Command in het bijzonder was de moeilijkheid om te integreren in het sociaal-economische weefsel. En tot slot, waar ik sterretjes in mijn ogen heb, is het kennisniveau van het Cyber Command. Ik dacht dat de wereldberoemde particuliere bedrijven de parels in de kroon hadden en ik ben altijd geschokt – in de goede zin van het woord – door de uitmuntendheid en kwaliteit van de personeelsleden”.
Als ik het goed begrijp, zijn we op weg naar een langdurig partnerschap?
“Ik hoop dat dit partnerschap een leven lang zal duren voor Cyber en A6K! Het is meer dan een huwelijk, het is een verbintenis. Maar er liggen uitdagingen voor ons: hoe vinden we manieren om onze intenties in de praktijk te brengen? We hebben soms problemen met de regelgeving, in termen van flexibiliteit, waardoor we onze wensen niet altijd zo snel kunnen realiseren als we zouden willen.
Wat heb je in gedachten?
“Er zijn bijvoorbeeld start-ups die Defensie zouden kunnen versterken. Maar omdat Defensie een overheidsinstantie is, is er een hele vertraging op het gebied van regelgeving – overheidscontracten, deadlines – die moeilijk te integreren is in de tijdschalen van de start-upwereld.
Zijn er concrete projecten in ontwikkeling tussen bedrijven of starterscentra en het Cyber Command?
“Er zijn er twee waarvan ik op de hoogte ben. Maar omdat ik geheimhoudingsverklaringen heb ondertekend met deze bedrijven, kan ik er niet te veel over zeggen. Ik kan je wel vertellen dat we één of twee keer per week structureel overleg hebben met jullie departementen over initiatieven met start-ups, maar ook met andere organisaties. En wat initiatieven betreft, hebben we er minstens vier of vijf per maand.
U had het ook over het partnerschap tussen de ADIV en het OCMW van Charleroi. Op 20 augustus vorig jaar werd deze laatste het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval en het Cyber Command maakte het mogelijk om de rapporten en gegevens van de aanval te delen met BeCode-leerlingen. Wat vind je van deze samenwerking?
“Het is een uitstekend project in de zin dat het ons in staat stelt de zwakkeren te verdedigen. Het gaat erover om publieke organisaties die niet bijzonder goed zijn voorbereid, om om te gaan met de huidige dreigingen waarvan ze het slachtoffer zijn geworden, helpen om hun positie te versterken. En niet door personeel binnen te halen, maar door de expertise van het Cyber Command en RNB te delen met leerlingen van BeCode die op hun beurt deze organisaties kunnen helpen. Het is een geweldige driehoek. Het is een schoolvoorbeeld van hoe het Cyber Command een samenwerking tussen drie organisaties structureert, zijn kennis inbrengt, het project begeleidt en, misschien een beetje opportunistisch, potentieel talent spot. Zo wint iedereen!